Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałeczek chleba bardzo dużo symbolizuje, ponieważ chleb jest w końcu jednym z najważniejszych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Tradycja ta powstała dawno temu, bowiem już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, gdzie stała się symbolem komunii duchowej. Z upływem czasu zaczęto opłatki zabierać do swoich domów, dla osób które z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, aby stać się w pewnym momencie jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje praktykowanych nie tylko w Polsce, lecz również chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same opłatki mają postać bardzo cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, wypiekane dla bydła. W naszej tradycji jest nakazane, żeby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i takie też pojawiają się przeważnie na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robione są wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formowane są cieniutkie płatki, które następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem docinane i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez okres całego roku, lecz największe jej natężenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to musi się po nie wybrać do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+